PAREVO projekt

Párhuzamos Forradalmak Kelet-Közép-Európában
1956 – 1968 – 1980 – 1989

2012. október 26-28. között INGYENES dokumentumfilm fesztivált rendeztek a budapesti DokuArt moziban (Ráday u. 18.). Az 1956-os, az 1968-as, az 1980-81-es és 1989-es eseményekről szóló vetítések után előadások hangzottak el.

A projekt célja az európai polgárság és demokrácia népszerűsítése a fiatal generációk körében, országokon átívelő tematikájukban összekapcsolódó rendezvények: filmvetítések, tudományos előadások és találkozók formájában. Történelmi dokumentumfilmeken és előadásokon, beszélgetéseken keresztül ismertetjük meg a mai fiatalokat azokkal a folyamatokkal, amelyek elvezettek a közép-kelet-európai régió poszt-totalitárius rendszereinek felbomlásához. Célunk, hogy a fiatalok találkozzanak a filmek még élő szereplőivel, a velünk élő történelmi tanúkkal. A projekt helyszínei Budapest, Prága. Pozsony, Nagyszombat és Varsó.

A megrendezésre kerülő öt filmfesztivál központjában az 1956-os, az 1968-as, az 1980-81-es és 1989-es események állnak. A filmekről a vetítések után előadások hangzanak el, a témát még inkább elemző módon megközelítve, értelmezve. A projekt elsődleges célja, hogy a résztvevők a vizuális és elbeszélő technikák által megismerjék a közép-kelet-európai jelent és e társadalmak tudatát alakító, meghatározó történelmi eseményeket. A közös gondolkodás, a személyes találkozások, az élményszerű megközelítés, az élőszó pedagógiai erejét tartjuk a legfontosabbnak. A projekt arra helyezi hangsúlyt, hogy a nemzeti önismeret megerősítése által alakítsa és erősítse az európai identitást.

A fesztiválok programjai, a filmek részletei, az előadások anyaga online elérhetőek ezen a weblapon. A projekt számos lengyel, magyar, cseh és szlovák civil társadalmi és szakmai szervezet négy országon átívelő együttműködésével valósul meg.

A projekt a Múltunk Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet közös szervezésében, a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósul meg.

A projekt fő koordinátorai:
Nagy Ernő, H.S.C – operatőr, filmrendező
Mitrovits Miklós, Ph.D – történész

Website: http://parevo.eu
Facebook: https://www.facebook.com/parevo
Youtube: http://www.youtube.com/user/PAREVOFEST