Történelmi vetélkedő

„A HÁTORSZÁG BUDAPESTJE – AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ SZÍNE ÉS FONÁKJA”

Komplex középiskolai történelemverseny a Múltunk Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet szervezésében

A Múltunk Alapítvány lényeges közművelődési feladatának tekinti, hogy segítse a történelem oktatását a közép- és felső szintű oktatásban, így a Politikatörténeti Intézettel közösen 2011 őszén meghirdette A hátország Budapestje – Az első világháború színe és fonákja című komplex középiskolai történelemversenyt, amely egy több évre visszanyúló sorozat része.

A vetélkedő Magyarország, ezen belül pedig Budapest történetének 1914–1918 közötti időszakát fogta át azt vizsgálva, hogy a háború milyen hatással volt az otthon maradottak életére. A 2011 októberében induló versenyen 4 fős csapatok indulhattak, ők a minimális nevezési díjért cserébe egy szakirodalomként használt tanulmánykötethez jutottak hozzá: Burgdorff, Stephan – Wiegrefe, Klaus (szerk.): Az I. világháború – a XX. század őskatasztrófája (Napvilág Kiadó, Budapest, 2010).

Az első három forduló levelező rendszerben zajlott: a csapatok háromszor 33 feladatot kaptak, amit folyamatosan kellett megoldaniuk (a legjobb 6 csapat került be a 2012. április 20-án rendezett döntőbe).

A döntőbe jutott versenyzők számos feladattípuson keresztül ismerkedhettek meg a budapesti I. világháborús emlékművekkel, a korabeli Budapest-központú sajtóval, a főváros hadigazdaságával, a nők munkába állásának és a hadirokkantak megjelenésének a város társadalmára gyakorolt hatásával.

A vetélkedőn való részvétel kiváló lehetőség volt a fővárosi iskolásoknak, hogy jobban megismerjék környezetüket, a jövőben nagyobb figyelmet fordítsanak történelmi örökségük megóvására, és a város olyan emlékműveiről, gyűjteményeiről is hallhassanak, amelyekkel e nélkül nem kerültek volna kapcsolatba.

A verseny megrendezését a “Budapest Bank Budapestért” Alapítvány támogatta.