FELHÍVÁS

 

PUBLIKÁCIÓS FELHÍVÁS (2023/4.)

A Múltunk felhívása történész és társadalomtudományos kutatók számára

A Múltunk, a 19. és 20. század történetével foglalkozó folyóirat történész és társadalomtudományos kutatók történeti vonatkozású, új kutatási eredményeket bemutató tanulmányait várja az alábbi témakörben:

  • Modern válságok, 1873–2023

 
Az első modern és a világgazdaságot átfogó, ciklikus válság 1873-ban indult el a bécsi tőzsde összeomlásával. Bár politikusok és közgazdászok sokasága remélte, hogy a gazdasági válság megakadályozható, a válság, válságkezelés, válságérzet 2023-ban is szinte mindennapjaink része. A Múltunk az évforduló alkalmából tematikus összeállítást jelentet meg. A lapszámban közölt írások a gazdasági válság bármilyen, például társadalmi, egészségügyi, eszme- és fogalomtörténeti vonatkozását tárgyalhatják, új kutatási eredményeket bemutatva.

A jelentkezők először a tervezett írás kb. 2000 leütéses, a feldolgozandó forrásokat is megjelölő absztraktját küldjék el, a szerkesztőség ez alapján előzetesen dönt arról, hogy az írás illeszkedik-e a tervezett tematikus összeállításhoz. A jelentkezőktől kérjük, hogy az absztrakttal együtt küldjék el az MTMT-oldaluk linkjét is, annak hiányában pedig a publikációs listájukat. Az absztraktok beküldésének határideje: 2023. április 30.

Az absztraktok elbírálásáról minden jelentkező e-mailes visszajelzést kap. Az absztrakt elfogadása után a tanulmány leadási határideje: 2023. augusztus 31.

Az absztrakt elfogadása nem jelent kötelezettségvállalást a tanulmány közlésére, annak megjelentetéséről a szokásos anonim lektorálás segítségével dönt a szerkesztőség.

A lektorált és elfogadott tanulmányokat a Múltunk 2023/4. számában közöljük.

A tanulmányok ideális terjedelme 40–60 ezer karakter. A formai követelmények megtalálhatók a Múltunk honlapján: http://www.multunk.hu/szerzoinknek/

A Múltunk lektorált folyóirat, az MTA Történettudományi Bizottságának folyóiratlistáján tudományos folyóiratként szerepel, a Politikatudományi Bizottság listáján B kategóriás besorolású. Az EBSCO Historical Abstracts with full texts adatbázisban is elérhető.
2022-től a Múltunk open access, DOI-linkes folyóirat, a print kötet megjelenésével egyidőben az adott szám összes írása ingyenesen elérhetővé válik az interneten.

 
A Múltunk szerkesztősége

2023. április 4.